logo gif 10lat

Open menu

magnolia 2021

 reklama

Dziesiąte urodziny przecławskiej pasieki

pasieka przeclawJak co roku ule przecławskiej pasieki zajmują kilka stanowisk na terenie gminy Kołbaskowo. Spotkać je można na polach, łąkach czy w okolicach lasu. Ze swoimi pszczołami właściciele wędrują nawet 100km od Przecławia. Tylko po to, aby pozyskać unikalne miody leśne, chabrowe czy malinowe. W ofercie mają też miody faceliowe, gryczane, spadziowe czy wrzosowe, które od lat cieszą się powodzeniem wśród smakoszy. I tak już od dziesięciu lat.

 

 

Pszczołami zajmujemy się od 2008 roku - mówi pan Adam. Mój dziadek był pszczelarzem i choć nie miałem z nim częstego kontaktu, bo szybko odszedł, to jednak we krwi gdzieś to pozostało. Stopniowo budziła się ogromna fascynacja, podziw i wielkie serce do pracy przy tych małych stworzeniach. Ale gdzieś w pamięci tkwi zawsze jakiś punkt rozpoczynający nasze działania.

W tym roku mija 10 lat, od założenia pasieki państwa Redlarskich. Jak zapewnia właściciel - wciąż czegoś nowego się uczą i wprowadzają do swojego gospodarstwa. Wiedzę zdobytą starają się przekazywać także gdzie tylko się da – w szkole, na spotkaniach czy z klientami. Zawsze stawiają na jakość i warto się o to trudzić, bo sami opierają swoje zdrowie na własne produkty pszczelarskie. A o wysokich walorach miodu przekonał się nie jeden klient, który wiernie co roku ich odwiedza.

Co skłoniło mnie do założenia pasieki? Usiadłem do herbaty z moim dobrym przyjacielem ks. Marcinem Kózką po powrocie z cmentarza na Wszystkich Świętych. Przemarzłem do kości, a on zaproponował mi osłodzenie herbaty swoim miodem. Pytam się jak to swoim? I tak mi opowiadał z pasją o pszczołach, roślinach i całej misternej wiedzy znanej tylko pszczelarzom. Tak mnie to zaciekawiło, że nie odpuściłem. Czytałem, czytałem i jeszcze raz czytałem. Bardzo chciałem mieć swoje pierwsze ule i swój własny miód. I tak też się stało. Zaczynałem od zakupu 4 uli z pszczołami. Ule były bardzo ciężkie i stare. Z roku na rok uczyłem się wykonywania jak stolarz swoich własnych nowych uli. Przez lata razem z żoną powiększałem pasiekę. Wszystko systematycznie z własnej kieszeni - zapewnia Pan Adam.

W tym roku pierwsze miody będą oczywiście rzepakowe. Pola w okolicy Przecławia i Warzymic są w dużym procencie obsiane właśnie rzepakiem. Pszczoły z przecławskiej pasieki już tam pracowały i za około dwa tygodnie będzie można się już delektować tym miodem. To najsłodszy i najbardziej kremowy miód ze wszystkich odmian. Smak może być jeszcze bardziej oryginalny, bo zmieszany z mniszkiem, klonem, sadami i głogiem - bo obecnie w naszej przyrodzie wszystko kwitnie na raz.

Nasza praca narodziła się z pasji, więc pszczołami żyjemy na co dzień. Jesteśmy szczęśliwą rodziną z wieloma trudnymi doświadczeniami. Potrafimy sobie radzić gdy jest dobrze i gdy jest źle. Ale najbardziej cieszy nas bycie ze sobą razem w atmosferze miłości, wsparcia i wzajemnego polegania na sobie. Zresztą podobnie jak w rodzinie pszczelej - dodaj na koniec Pan Adam.

Przecławskiej pasiecie składamy najlepsze życzenia urodzinowe.

Więcej aktualności na stronie www.pszczolyimiod.pl oraz na fanpejdżu - pszczolyimiod.pl

pszczoly i miod 0 

pszczoly i miod 1 

pszczoly i miod 2 

pszczoly i miod 3 

Pin It