logo gif 10lat

Open menu

 reklama

Ancora 1000x175 baner VIP

Sezon grillowy

grillowane-przepisy-Rozpoczyna się zwykle w długi majowy weekend i trwa nawet przez pół roku. Za oknem mamy już ciepłą wiosenną pogodę i coraz więcej już dni oferuje nam przyjemne słoneczne chwile. W nadchodzący długi weekend nad przydomowymi ogródkami w Przecławiu i Warzymicach unosić się będzie dym i zapach smażonego mięsa i warzyw. A sezon grillowy, o którym właśnie mowa, właśnie się rozpoczyna !

 

 

Szaleństwo grillowania potrwa do końca września, a może i później, kiedy to zimne wieczory i noce ponownie zapędzą nas do domów. Ale póki co nie martwmy się tym, odświeżmy sprzęt i przygotujmy się do pierwszego w tym roku wiosennego grillowania.

 

Grilujmy bezpiecznie i odpowiedzialnie.
Nie powinno się palić grilla na balkonach i tarasach. Wprawdzie aktualne przepisy przeciwpożarowe MSWiA z 7 czerwca 2010 r., nie zawierają jednoznacznych regulacji dotyczącej zakazu użytkowania grillów węglowych, gazowych jaki i elektrycznych. Jednak ze względu na bliską odległość od budynku, możliwość zapalenia się przedmiotów na balkonie i pod nim - nie powinno się tego robić. Według strażaków używanie na balkonach, tarasach i loggiach grillów z otwartym paleniskiem stwarza zagrożenie pożarowe zarówno w bezpośrednim miejscu ich stosowania, jak i w lokalach (balkonach) sąsiednich.
Ja jestem zwolennikiem grillowania „z rozsądkiem” - mówi Tomasz Kufel Prezes S.M. "Przecław". Koniecznie z zachowaniem norm współżycia społecznego i przepisów przeciwpożarowych. W bezpiecznej odległości od budynku, tak aby jednocześnie dym był nieuciążliwy dla jego mieszkańców. Najlepiej aby grill stanął w ustronnej i oddalonej od domu części ogrodu.

 

Jaki sprzęt i wyposażenie ?
Zakup sprzętu do grillowania nie powinien stanowić żadnego problemu. Jak co roku do sezonu przygotowały się hipermarkety, które prezentują szeroki wybór sprzętów. Najtańszy grill węglowy wolnostojący możemy kupić już od ok. 15 zł. Grille solidniejsze, wyposażone w stolik do przygotowywania potraw, kosztują już jednak powyżej 100 zł. W sprzedaży są także grille jednorazowe - można kupić już za 9 zł.  

 

Co pieczemy ?
Kiedyś jadłospis opierał się głównie na kiełbaskach i karkówce. Z czasem popularniejsze stały się mięsa drobiowe i szaszłyki. Teraz piec na grillu można wszystko: od warzyw i owoców po ryby, wędliny i mięsa - co kto lubi. Ostatnio coraz modniejsze staje się także grillowanie warzyw. Na grilla świetnie nadają się: papryka, bakłażan, ziemniaki, pieczarki czy kukurydza.
 
Przepisy "po sąsiedzku"
Na apel portalu umieszczony na facebook'owym profilu odpowiedziało kilku mieszkańców. Oto ich sprawdzone przepisy.

 

Szaszłyki Wojtka z Rajkowa. Piersi z kurczaka kroję na 1 cm kawałki tak jak mięso na szaszłyk. Przygotowuję marynatę : sos sojowy, zmiażdżony czosnek, oregano, świeżą siekaną natkę, według uznania pieprz, ziarenka smaku oraz oliwę z oliwek. Całość wymieszać, dorzucić filety i odstawić na noc. Na drugi dzień przygotować szaszłyki przekładając mięso małą cebulką w plastrach oraz czerwoną papryką. Piec według upodobań, podawać z sosem z orzeszków ziemnych (szklanka mleka,  pół szklanki wody, łyżka stołowa masła orzechowego, całość doprowadzić do wrzenia)

 

Sałatka warzywna Ani z Warzymic. Bakłażan obierz ze skórki, pokrój w plastry i posól, pozostaw na 30 minut. Cukinię również pokrój w plastry. Paprykę przekrój, oczyść z nasion i pokrój w 2 cm paski. Pomidory obierz ze skórki, usuń nasiona i przekrój na 6 części. Bakłażan wytrzyj ręcznikiem papierowym. Wszystkie warzywa grilluj na tacce aluminiowej do miękkości 10 minut. Przygotuj sos sałatkowy (bazylia, oregano, kilka łyżek oleju i wody). Warzywa przełóż na półmisek, polej przygotowanym sosem sałatkowym. Na wierzchu połóż kostki sera feta. Podawaj ze świeżym pieczywem.

 

Prosta karkówka wg przepisu Marka z Przecławia. Kotlety oprósz vegetą, posmaruj musztardą, zawiń w plastry boczku. Zepnij patyczkiem, posmaruj oliwą, pozostaw na 30 minut. Piecz na rozgrzanym ruszcie przez około 30 minut. Podawaj z sosem tatarskim lub tysiąca wysp.

Smacznego !

Pin It